Sügisrullile tuleb nimekaid osalejaid

Homme on Tähtvere spordipargis suusatajate võistlus Sügisrull, mis koosneb rullsuusatamisest ja krossijooksust. Starti on oodata mitmeid maailmakuulsaid võistlejaid.
 Korraldaja ja suusatreeneri Vahur Teppani sõnul on tänavune Sügisrull erakordne kahe asja tõttu. Esiteks, võistlus leiab aset juba 18. korda, teiseks on tänavusele võistlusele ennast kirja pannud hulk tuntud tippsuusatajaid.
«Nimekaimatest võistlejatest on kohal üks Soome edukamaid suusasprintereid Kalle Las­sila ning maailmakarikasarja poodiumile jõudnud šveitslanna Laurien van der Graaff.»Stardinimekirjast ei jää välja ka Eesti parimad suusasprinterid, nagu Peeter Kümmel, Siim Sellis, Piret Pormeister, Karel Tammjärv ja Kein Einaste. Stardis võib näha ka üht korraldajat, Vahur Teppanit, ennast.

Ent kas nimekad osalejad tulevad võistlema või on pigem tegu treeninguga? «Nad võistlevad ikka väga tõsiselt, veri ninast väljas, armu küll kellelegi ei anta,» ütles Teppan.

Karupesa meeskonna eestvedaja ja treener Tanel Ojaste ei oska ühe hooga öelda, kui suure meeskonnaga ta Sügisrullile tuleb. Ta arvab, et osalejate arv jääb ilmselt 10–15 kanti.

Kuna sügisel hooajaks valmistudes ei saa suusatajad ennast eriti proovile panna, on Sügisrull alati oodatud üritus. Seetõttu usub Ojaste, et starti tuleb väga palju noorsportlasi.

Peale nimekate võistlejate täiskasvanute arvestuses on ka palju noori tippsportlasi kohal.

Teppan meenutab, et kunagi leidis Otepääl aset rahvusvaheline Suverulli võistlus, kus olid stardis õed Šmigunid, Andrus Veerpalu ja teised kuulsad suusasportlased.

Suverullil võistlesid suusatajad krossijooksus ja hiljem rullsuusatamises, kuid Sügisrullil on need mõlemad ühe võistluse osad. «Tartu Sügisrull on krossijooksust ja rullsuusatamisest kombineeritud mõõduvõtt, kus võistlejatel tuleb jalanõude vahetus sooritada võistlusaja sees.»

Pealtvaatajatele teeb võistluse haaravaks vahetusala, kus krossijooksust võrdlemisi räsitud sportlased hakkavad suusasaapaid jalga tõmbama ja seejärel spordipargi verivärskel asfaltkattega ovaalil rullsuuskadel suuri kiirusi arendama.

Teppani sõnul on võistlus füüsiliselt väga nõudlik. «Mägisel maal krossijooks võtab võhmale ja kui teine pool võistlusest, rullsuusatamine, otsa panna, siis see on ikka päris vägev,» kirjeldas ta.

Jooksmisel on suusatajate ettevalmistuses väga suur kaal. «Liialdades võib öelda, et jooks võtab kuni poole treeningumahust, seega on suusatajad väga head krossijooksjad.»

Idee algataja, endine suusatreener ja praegune abilinnapea Tiia Teppan tunnistas, et ei suuda Sügisrullist eemale jääda. Seega jagab ta homme võitjatele autasusid kätte. Tiia Teppani sõnul kasvas Sügisrulli idee välja Suverullist, mis oli üheksakümnendatel ja pisut ka kahe­tuhandendatel aastatel populaarne üritus. «Tegelesime parasjagu Tartus noortega ja Suverull oli niivõrd atraktiivne üritus, mõtlesime, miks ei võiks olla noortele midagi sarnast.»

Selleks et noortel oleks põnev võistelda, mõtlesid Tiia ja Jaanus Teppan ühe põneva nüansi juurde. Nii sai võistlusformaadi osaks see, et jooksmine, jooksutossude vahetamine suusasaabaste vastu ja rullsuusatamine toimub ühe aja sees.

Sportlik saavutus ei sõltu siin ainult jooksukiirusest ja rullsuusatamisest. Pahatihti kaotab nii mõnigi närviliselt saapaid jalga tõmmates oma edu. Niisiis peavad noortel ka raudsed närvid ja nobedad näpud olema.

Esimestest aastatest alates oli Sügisrull suusatajate hulgas populaarne ja nõnda on traditsioon säilinud 1997. aasta esimesest võistlusest siiamaani.

Jaanus Teppani sõnul on suusatamine nõudlik spordiala, mis hõlmab endas paljusid lihasgruppe. Siin tulevad kasuks väledad jalad, kuid spetsiaalse tehnika ja oskuseta ei saa suuskadel hästi edasi liikuda.

«Kes on ainult hea jooksja, ei lõika Sügisrullil loorbereid, sest see on ikkagi suusatajatele mõeldud võistlus. Silmapaistev suusataja on hea tehnika, tasakaalu ja osavusega,» rääkis Tep­pan.

18. Sügisrull

• Tänavune võistlus algab kell 11 Tähtvere spordipargis.

• Krossijooksud toimuvad spordipargi 1,2-kilomeetrisel suusarajal ja rullsuusatamine seda ümbritseval asfaltovaalil.

• Rahvusvaheline meeste ja naiste võistlus algab kell 14.

• Meestel on kavas 2,4 km krossijooksu ja 5,6 km rullsuusatamist